شب 27 رمضان
حسن صادقی
شب 27 رمضان از گذشته تا کنون در میان اهالی حسن آباد از اهمیتی خاص برخوردار بوده است. در این زمینه قابل ذکر است:
1) شب 27 رمضان طبق روایاتی ممکن است شب قدر باشد و در برخی از شهرها این شب را احیاء می گیرند.
2) به روایتی، شب 27 رمضان شب قتل ابن مُلجم مرادی است.
3) به اعتقاد مردم در شب 27 رمضان، شیاطین یا اجنّه آزاد می شوند؛ زیرا از اول ماه رمضان در بند بوده اند. به همین دلیل در شامگاه 26 رمضان یعنی قبل از شروع جِرجِرونی زن های خانه دار با ذکر «بسم الله» و صلوات دور خانه راه می روند و به پارچه های سفید دست می کشند تا شیاطین یا اجنّه در این خانه منزل نکنند. (این آداب هنوز هم وجود دارد.)
4) در حسن آباد به افطاری دادن و مهمانی کردن در شب 27 رمضان اهمیت خاصی می دهند.
5) در قدیم در شب 27 رمضان مردم منطقه نوعی نان سنتی می پختند که به نان مالَک یا بیست و هفتمی معروف بوده است و نذری هم می دادند.
6) در کتاب «رمضان در فرهنگ مردم» تألیف سیداحمد وکیلیان شهر و روستاهای زیاد را نام برده که در شب 27 رمضان دارای آیین های خاص می باشند که بعضی از آنها شبیه جرجرونی حسن آباد است؛ مانند: آیین کلید زنی در رفسنجان، کیسه ی مراد در کیلان دماوند، حلقه مراد در یزد، کمچلی زدن در اردکان، کوله مرجان در فرنق خمین و ...
7) در شب 27 رمضان در منطقه حسن آباد، آیین جرجرونی برگزار می شود که آن را جداگانه توضیح داده ام.
8) یکی از پیرمردهای حسن آباد می گوید: در شب 27 رمضان، مرحوم حاج آقا سید محمدرضا مسترحمی، افطار مهمان بودند که گروهی برای جرجرونی آمدند. از حاج آقا سؤال کردم: نظر شما در مورد این مراسم چیست؟ حاج آقا گفتند: ما در آخر ماه رمضان یک جشن و خوشحالی بزرگی داریم و آن به امامت رسیدن حضرت امام حسن مجتبی علیه السلام می باشد. (بعد از شهادت پدر بزرگوارشان) و شب 27 رمضان کودکان خود را دلشاد نگه دارید.
همراه: 09138659578